Opolskie. Konglomerat smaków

Województwo opolskie może poszczycić się wyśmienitą kuchnią. Dowodem tego były potrawy i produkty, które zostały zaprezentowane w trakcie konkursu „Smaki Regionów”.

Za nami 20, jubileuszowa edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. W konkursie wzięło udział 56 produktów, dodatkowo 14 produktów ubiegało się o nominację do konkursu krajowego o nagrodę „Perły”, który odbywa się w Poznaniu. W kategorii gastronomia startowało 7 ekip – okazało się, że restauracja „Opolanka będzie reprezentować województwo na poziomie krajowym.  Wyjaśnijmy, że statuetka „Perła” jest najważniejszą nagrodą przyznawaną przez Krajową Kapitułę Konkursu.

Tak duże zainteresowanie konkursem stawia województwo w krajowej czołówce. Izabella Byszewska, przewodnicząca komisji, prezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego uważa, że Opolskie jest jednym z najbardziej wyróżniających się województw pod kątem różnorodności kulinarnej. – W waszym województwie jest konglomerat smaków. Możecie pochwalić się dziedzictwem miejscowym, a także pogranicza i tradycyjną kuchnią wschodnią. Wszyscy, którzy tutaj przyjechali, przywieźli swoje przepisy, nawet górale. Jest to wielkie bogactwo smaków. Te regiony, które mają silną tożsamość, mają najwięcej produktów atrakcyjnych i wysokiej jakości. To one rozsławiają  region – mówi Izabella Byszewska. Komisja bacznie zwracała uwagę na związek produktu z regionem. – Zwracaliśmy uwagę na niezmienność receptury. Oceniamy najlepsze produkty, która są z nami niejednokrotnie od kilkuset lat. Bierzemy pod uwagę czy produkt jest wynalazkiem, czy jest powszechnie znany. Chcemy pokazać historię danego miejsca i danego regionu. Cieszymy się, że przygotowywane są one z starych odmian roślin, owoców, ras zwierząt – dodaje Izabella Byszewska.

Szef kuchni restauracji Opolanka Marcin Klich cieszy się, że rośnie zainteresowanie potrawami regionalnymi, które niejednokrotnie zostały zapomniane albo bardzo rzadko pojawiają się na stołach. – Cały czas szukamy dobrych smaków. Eksperymentujemy wśród regionalnych potraw. Wracamy do przepisów i jednocześnie je unowocześniamy. Na danie konkursowe wybraliśmy panczkraut. Okazało się to sukcesem – cieszy się Marcin Klich.

W tym roku wręczono dziewięć nominacji do konkursu krajowego. Wśród nominowanych do „Perły” znalazł się ser Kozi Dar z Chudoby. – Ser kozi bardzo smakuje ludziom. Dbamy o wysoką jakość produktu. W trakcie takiego konkursu możemy pokazać jak i co robimy. Do „Perły” jesteśmy nominowani już drugi raz. Staramy się modyfikować nasze sery i każdego roku czymś zaskoczyć – opowiada Małgorzata Famuła.

Pierwsze miejsce w kategorii miód otrzymał Szczepan Mały. – Przygotowuję pszczoły, które mają do dyspozycji pożytek. Wysiewam facelię. Ta roślina kwitnie osiem tygodni. Staram się, aby miód był jednogatunkowy. Dlatego wybieram taki czas w którym nic innego nie kwitnie – opowiada laureat. Gospodarstwo rolne „Stary Młyn” zaprezentowało zwycięski żółty ser. – Sery robimy od 10 lat. Trzeba dbać o ich dojrzewanie. Wtedy wydobywamy z nich najlepszy smak. Nasze dojrzewają minimum trzy miesiące – mówi Sabina Blaut.

W kategorii napoje bezalkoholowe wygrał syrop ze Stowarzyszenia Popierania Zaradności Życiowej i Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Pomocy Wzajemnej. Barbara Maślanka zachęca do korzystania z zaprezentowanego w trakcie konkursu syropu. – Mamy dużo krzewów czarnego bzu. Jego działanie jest wyjątkowe. Zachęcamy, aby zimą przygotowywać syrop, który nas wzmacnia, a latem chłodzi. Działa na przeziębienia. Warto go wykorzystywać. Czarny bez kwitnie biało, ale później są czarne kuleczki, same kwiaty mają dużo pozytywnego pyłku – dodaje Barbara Maślanka.

Oto lista nagrodzonych w XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

PRODUKT REGIONALNY

KATEGORIA  „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”

Podkategoria „Produkty i przetwory mięsne

I miejsce

  • Narockie Suszone Wędliny Dojrzewające (polędwica, schab, boczek) – Swojskie jadło u Macieja, Maciej Rojewski

Podkategoria „Produkty i przetwory z ryb

I miejsce

  • Hekele – pasta do chleba – Maria Rossa

Podkategoria Produkty mleczne

I miejsce – ex aequo

  • Ser żółty Oberwitz – Gospodarstwo Agroturystyczne „Stary Młyn” – Sabina i Dariusz Blaut
  • Twaróg- ser twarogowy krowi – Aleksandra Wierszak

Podkategoria Miody

I miejsce

  • Miód faceliowy Szczepan Mały

Wyróżnienia w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”:

  • Kiełbasa firmowa – Gospodarstwo rolne Anita i Jan Gorzelik
  • Ser „namysłowski złoty” Anna Smreczak
  • Gouda – brama Morawska z kozieradką Gospodarstwo – Rolne Zielone Wzgórze, Leon Szpak
  • Miód leśny – Pasieka „Gucio” Niezdrowi, Agnieszka, Adrian Urbańczyk

KATEGORIA  „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego”

Podkategoria Przetwory owocowe

I miejsce

  • Pieczony rabarbar – powidła Delicious Home Made – Irena Jasińska

Podkategoria Wyroby cukiernicze

I miejsce – ex aequo

  • Za lody z dawnych lat – Lodowe Inspiracje Lodziarnia pod orzechem, Tomasz Szypuła
  • Malcki – Gospodarstwo Agroturystyczne Ketzlers, Alojzy Ketzler

Wyróżnienia w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego”:

  • Zakwas z buraków kiszonych– Anna Zazula
  • Zakwas – KGW Ścinawa Mała
  • Ciastka wigilijne – Cukiernia Magosz, Maria Magosz

KATEGORIANapoje regionalne”

Podkategoria Napoje bezalkoholowe

I miejsce

  • Syrop z kwiatów czarnego bzu – Stowarzyszenie Popierania Zaradności Życiowej i Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Pomocy Wzajemnej z Byczyny

Podkategoria Napoje alkoholowe

I miejsce

  • Orzechówka z żurawiną błotną – Danuta Kosytorz

Wyróżnienia kategorii „Napoje regionalne”

  • Kompot z kwity – Gabrieli Kollmann
  • Opolskie Pils – Browar Opolski s.c.

KATEGORIA Inne produkty regionalne

I miejsce

  • Jajka w kminku Teresa Kamieniecka – Hreczaniuk

Wyróżnienia w kategorii „Inne produkty regionalne”:

  • Rolada z siary – Krystyna Henzel, Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo w Dolinie Odry”

 

Nominacje do nagrody „Perła” w kategorii PRODUKT:

  • Salami z jelenia z zielonym pieprzem – Leśniczówka Gościejowice Sp. z o.o., Piotr Zygmunt
  • Karp Markowy wędzony – Gospodarstwo Rybackie Markowe, Elżbieta Bartosik, Joanna Bartosik
  • Ser z krowiego mleka, żółty, wędzony, podpuszczkowy – Gospodarstwo rolne, Stanisław Idzi
  • Miód lipowy – Pasieka „Gucio” Niezdrowice, Agnieszka, Adrian Urbańczyk
  • Sery białe z dodatkiem, krótko dojrzewające z mleka koziego – Gospodarstwo Rolne Kozi Dar, Małgorzata i Roman Famuła
  • Lody Cassate – Cukiernia „Magosz”, Maria Magosz
  • Ciasto ze śliwką – Lidia Fronia
  • Kordiał z szyszek sosny – Gerard Kosytorz
  • Nalewka melisowa – Witold Hreczaniuk

Potrawa regionalna

Komisja konkursowa miała przyjemność skosztować dań przygotowanych przez siedem ekip gotujących. Wśród nich znalazły się potrawy wpisane na Listę Produktów Tradycyjne, ale także produkty od lokalnych producentów.  Ogromnym zaskoczeniem okazały się potrawy z opolskich ryb, które zdominowały konkurs oraz zawładnęły podium.

Oto nagrodzeni w konkursie:

I miejsce: Restauracja  Opolanka sp.z o.o. sp. k. za pstrąga marynowanego oraz panczkraut

II miejsce: Feldman – Restaurants Restauracja nad Stawem za harynki w cebulowej zołzie oraz oberibę na gęsto z karpiem niemodlińskim.

III miejsce: KGW w Nasalach za polski krupnik tradycyjny, pierogi z farszem z dziczyzny oraz z sosem grzybowym

Ponadto Komisja konkursowa przyznała nominacje do prestiżowej nagrody Perła 2021 dla Restauracji Opolanka sp. z o.o. sp. k. za pstrąga marynowanego oraz  panczkraut.

 

 

Udostępnij wpis: