Ogólnopolski konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego. Tegoroczny konkurs został objęty patronatem Marszałka Województwa Opolskiego.
Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa opolskiego, gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy, który odbędzie się podczas targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”.
Etap regionalny konkursu zostanie zorganizowany w dniu 5 września 2021r. w Muzeum Wsi Opolskiej z zachowaniem obowiązujących norm sanitarnych.
KONKURS ZOSTANIE OGŁOSZONY W 2 KATEGORIACH:
KATEGORIA: PRODUKT
Celem konkursu jest:
- identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników,
- poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla województwa opolskiego, które mogą stać się jego wizytówką.
- upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki, (a w szczególności – agroturystyki i restauracji) oraz rzemiosła i przetwórstwa.
KTO MOŻE SIĘ ZGŁOSIĆ? Każdy kto udokumentuje we wniosku wytwarzany produkt
Ważne!! Zgłaszane produkty powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych zwyczajów województwa opolskiego oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Zgłoszeń należy dokonywać w poszczególnych kategoriach:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
- Produkty i przetwory mięsne
- Produkty i przetwory z ryb
- Produkty mleczne
- Miody
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
- Przetwory owocowe
- Przetwory warzywne
- Produkty zbożowe
- Wyroby cukiernicze
Napoje regionalne
Podkategorie:
- Napoje bezalkoholowe
- Napoje alkoholowe
Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
NAGRODY:
- po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii (900 zł),
- 2 wyróżnienia w każdej kategorii (400 zł).
KATEGORIA POTRAWA:
Celem konkursu jest:
- identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych;
- promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez gastronomię z województwa opolskiego;
- identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki Opolszczyzny.
WAŻNE: Ocenie poddane będzie menu konkursowe składające się z dwóch dań:
- zupy lub przystawki
- dania głównego
Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z województwem opolskim, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.
KTO MOŻE SIĘ ZGŁOSIĆ? Dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa opolskiego.
NAGRODY
I miejsce- 1000 zł
II miejsce – 800 zł
III miejsce – 500 zł
oraz nominując wybrane potrawy do nagrody honorowej „Perła 2021”. Nagrody finansowe zostaną wręczone podczas finału regionalnego w Muzeum Wsi Opolskiej, natomiast nagroda honorowa „Perła 2021” zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu w Poznaniu .
ZGŁOSZENIA DO KONKURSU:
Karty zgłoszenia produktów i potraw należy przesłać do 26 lipca 2021 r.,
Wysyłka: Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie
ul. Główna 1
49-330 Łosiów
W razie pytań, zapraszamy do kontaktu:
Osoby do kontaktu ze strony Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego: Justyna Osiecka- Sułek oraz Anna Bodzioch, tel. 77 44 82 108, 109
Osoby do kontaktu ze strony OODR Łosiów: Renata Wojas oraz Jadwiga Sadlej +48 600 403 526, 77 44 37 143
INFORMACJA O KONKURSIE i wzory formularz zgłoszeniowych:
Ogólny Regulamin XX Konkursu NKD SR – PDF
Artykuł XX EDYCJA KONKURSU “NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO-SMAKI REGIONÓW” pochodzi z serwisu Dziedzictwo Kulinarne Województwa Opolskiego.