Kolejne osiem firm i gospodarstw dołączyło do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie. Dziś ich przedstawiciele otrzymali potwierdzające ten fakt certyfikaty.
Do grona ambasadorów opolskiej żywności, czyli członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie, dołączyło 8 nowych podmiotów:
- Patrycja Dyla-Szynklarz Gospodarstwo Lawendowe Zacisze (Biadacz),
- Cukiernia Gorgosz Adam Gorgosz (Dobrodzień),
- Fancy-Food Catering Tomasz Rosa (Kozuby),
- Gospodarstwo Agroturystyczne Zacisze Antoszka -Teresa i Norbert Kern (Walce),
- Restauracja REGIUS (Opole),
- Pałacowa Winnica Godyla (Pawłowice),
- PPHU Tom s.c. Tomasz Mróz, Monika Mróz, Gospoda i Masarnia Mróz (Kadłub),
- Restauracja Zamkowy Młyn (Krapkowice).
Jak mówi członek zarządu województwa Antoni Konopka, uczestnictwo województwa opolskiego w sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie trwa od 2008 roku. – Jesteśmy jednym z 13 województw z Polski i wśród 11 krajów, w których działa ten projekt. Każdy z nowych członków sieci musi spełnić konkretne warunki, które są weryfikowane przez specjalną komisję – dodaje.
Antoni Konopka podkreśla, że Opolszczyzna jest nie tylko tyglem kulturowym, ale i kulinarnym. – Mamy się czym pochwalić, a ja zachęcam wszystkich do zainteresowania się produktami lokalnych firm, które posiadają oznakowanie sieci – czyli tabliczkę z wizerunkiem czapki kucharskiej na niebieskim tle – mówi.
Patrycja Dyla-Szynklarz z Lawendowego Zacisza w Biadaczu podkreśla, że przynależność do sieci do wyróżnienie. – Nasze produkty zostały zweryfikowane, produkowane są przez nas z pokolenia na pokolenie. To dla nas swojego rodzaju pamiątka rodowa, która ma szansę na mocniejszą promocję w regionie – cieszy się. Teresa Kern z gospodarstwa agroturystycznego Zacisze Antoszka w Walcach mówi zaś, że to będzie na pewno wielka reklama dla jej działalności. – Wyróżnienie dostajemy za tzw. modziki, czyli młode gołębie, z których zrobiona jest cała potrawa obiadowa, pikle z ogórków i kompot z kramlików, czyi małych jabłuszek – informuje.
Działania Sieci ukierunkowane są na promocję i poprawę jakości lokalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Członkami sieci są rolnicy, ogrodnicy, producenci i przetwórcy żywności, restauracje, firmy cateringowe, a także sprzedawcy, którzy po spełnieniu kryteriów wymaganych dla produktów i potraw uznawanych za żywność lokalnego pochodzenia, mogą używać oznaczenie „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”. Łącznie z nowo przyjętymi sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie liczy już 79 członków.
Podczas spotkania w urzędzie marszałkowskim firmy otrzymały certyfikaty sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie oraz szyldy z logotypem sieci, którymi będą mogły oznaczyć swoje siedziby.
VR