Opolskie smaki nagrodzone na targach w Poznaniu

Województwo opolskie, już tradycyjnie, rozbiło bank z nagrodami na poznańskich targach „Smaki Regionów”. W tym roku nasi producenci przywieźli z Poznania siedem Pereł w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, mamy też inne nagrody i wyróżnienia.

 

Od wielu lat na poznańskich targach odbywa się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.  „Perły Kulinarne” za najlepsze dania otrzymują Koła Gospodyń  Wiejskich, a za najlepsze produkty regionalne i tradycyjne – producenci regionalnej żywności z poszczególnych województw.  Wydarzeniu towarzyszy też wręczenie „Kluczy do Polskiej Spiżarni” – dla osób lub organizacji i instytucji szczególnie zasłużonych dla ochrony dziedzictwa kulinarnego i rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych.

W tym roku w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”  Perłami nagrodzono siedem opolskich smaków. Nagrody z rąk Roberta Węgrzyna, członka zarządu województwa opolskiego, otrzymali:

  • KGW Kijów za Sandacza z Jeziora Otmuchowskiego;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie za Klinek ser twarogowy tłusty w solance;
  • Gospodarstwo „Kozia Ferma Wysoka” za Ser kozi wędzony „Dymiona Koza”;
  • KGW Sołectwo Winiary – Głogówek za Piernik z latwergą;
  • KGW Bogdanowice za Tort Pani Rejentowej – weselny;
  • KGW w Chróścinie za Cykatę z rabarbaru;
  • KGW Grocholub za Grochówkę na szpeku i Karminadle.

Klucz do Polskiej Spiżarni odebrała Maria Magosz z Cukierni Magosz w Krapkowicach. A pomarańczówka z tej cukierni zdobyła Medal Targów Smaki Regionów. Opolanie otrzymali także dwa wyróżnienia dla produktów: Miód lipowy z Pasieki zapylone oraz  Opa zdrzały ser kozi dojrzewający z Koziej Fermy Wysoka.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!

Udostępnij wpis: