Województwo opolskie, już tradycyjnie, rozbiło bank z nagrodami na poznańskich targach „Smaki Regionów”. W tym roku nasi producenci przywieźli z Poznania siedem Pereł w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, mamy też inne nagrody i wyróżnienia.
Od wielu lat na poznańskich targach odbywa się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. „Perły Kulinarne” za najlepsze dania otrzymują Koła Gospodyń Wiejskich, a za najlepsze produkty regionalne i tradycyjne – producenci regionalnej żywności z poszczególnych województw. Wydarzeniu towarzyszy też wręczenie „Kluczy do Polskiej Spiżarni” – dla osób lub organizacji i instytucji szczególnie zasłużonych dla ochrony dziedzictwa kulinarnego i rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych.
W tym roku w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” Perłami nagrodzono siedem opolskich smaków. Nagrody z rąk Roberta Węgrzyna, członka zarządu województwa opolskiego, otrzymali:
- KGW Kijów za Sandacza z Jeziora Otmuchowskiego;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie za Klinek ser twarogowy tłusty w solance;
- Gospodarstwo „Kozia Ferma Wysoka” za Ser kozi wędzony „Dymiona Koza”;
- KGW Sołectwo Winiary – Głogówek za Piernik z latwergą;
- KGW Bogdanowice za Tort Pani Rejentowej – weselny;
- KGW w Chróścinie za Cykatę z rabarbaru;
- KGW Grocholub za Grochówkę na szpeku i Karminadle.
Klucz do Polskiej Spiżarni odebrała Maria Magosz z Cukierni Magosz w Krapkowicach. A pomarańczówka z tej cukierni zdobyła Medal Targów Smaki Regionów. Opolanie otrzymali także dwa wyróżnienia dla produktów: Miód lipowy z Pasieki zapylone oraz Opa zdrzały ser kozi dojrzewający z Koziej Fermy Wysoka.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!