Opolskie smakuje – najlepsze opolskie smaki w pałacowych ogrodach

Podczas Święta Województwa w Mosznej poznaliśmy laureatów regionalnej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Na stołach królowały piękne ciasta, smaczne mięsa i lokalne ryby, zdrowe napoje i dodatki. Zwycięzców wyłoniono w dwóch kategoriach – najlepsza potrawa regionalna oraz najlepszy produkt regionalny.

Swoją potrawę zgłosiło dziewięć drużyn, zaprezentowano sześćdziesiąt dwa produkty, osiemnaście propozycji rywalizowało natomiast o miano Perły.

Zmaganiom kulinarnym przyglądał się członek zarządu województwa Robert Węgrzyn. – Kulinaria to jeden z obszarów, który łączy wszystkich ludzi, każdy z nas lubi coś dobrego zjeść. Takie wydarzenia to okazja do promocji produktów i producentów produktów regionalnych – mówił.

Debiutujące w konkursie KGW Kijów postawiło na sandacza z lokalnego jeziora Otmuchowskiego wg dawnego przepisu babć. – To ryba złowiona przez naszych wędkarzy. To dzwonka podsmażone na maśle klarowanym, do tego duszone warzywa oraz sos na bazie wcześniej podsmażonego masła – zdradziło małżeństwo Zwardoń. KGW Kijów specjalizuje się także nalewkach, swojskim chlebie, serach i masłach.

Oliwier Jarosz do Mosznej przyjechał z „syrem w pokrziwie”. – To tradycyjny ser podpuszczkowy z mleka krowiego, owinięty w liście świeżej pokrzywy. Aby wydobyć jego pełny smak musimy poczekać siedem tygodni, kiedy to produkt leżakuje – wyjaśnił producent. Jak dodał, w ofercie są także inne sery parzone, wędzone, do smarowania, twardsze na kanapkę. Jest w czym wybierać. – Co najważniejsze mamy swoje krowy, maja one dostęp do 70 ha pastwiska przeplatanego rzekami. Produkując sery, wykorzystujemy potencjał gospodarstwa, ponieważ hodujemy krowy. Teraz to ja przejąłem pomysł moich rodziców. Sery można kupić w sklepiku w Ujeździe – zachęcał Oliwier Jarosz.

Krajowy Finał Konkursu odbędzie się podczas wrześniowych Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Perła trafiła m.in. do oraz Stowarzyszenia „Nasze Górki”, które przygotowało tradycyjny śląski tort oraz Restauracji Opolanka za polewkę rolada z karpia z kapustą czerwoną i kluskami. – jesteśmy bardzo szczęśliwi i widzimy się już we wrześniu w Poznaniu – przyznali przedstawiciele Opolanki.

Pełna lista nagrodzonych w Konkursie:

KATEGORIA „PRODUKT”:

  1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
  2. Produkty i przetwory mięsne:

NAGRODA GŁÓWNA: Kiełbasa z kozy w krauzie, Gospodarstwo agroturystyczne „Ranczo w dolinie Odry” Krystyna Henzel

Wyróżnienie: Metka, Gospodarstwo rolne

Jan Gorzellik

  1. Produkty i przetwory z ryb:

NAGRODA GŁÓWNA: Sandacz otmuchowski, KGW Kijów

Wyróżnienie: Jesiotr opolski, KGW w Dąbrowie

  1. Produkty mleczne:
  2. NAGRODA GŁÓWNA: Dymiona koza – ser kozi wędzony, Kozia ferma, Aneta Pająk

NAGRODA GŁÓWNA:  ser twarogowy w solance, OSM w Oleśnie

Wyróżnienie:

Ser twarogowy kozi Aleksandra Wierszak

Izbicki ser smażony, Wiejskie Dobroci

Piotr Paterok

  1. Miody:

NAGRODA GŁÓWNA:

Miód z sadu, Pasieka Zapylone

Kewin Kroll

Wyróżnienie:

Miód ze spadzi iglastej, Szczepan Mały

  1. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Przetwory owocowe :

Wyróżnienie: Pflaumus , Lidia Fronia

Wyroby cukiernicze:

NAGRODA GŁÓWNA: Kraple – pączki, Cukiernia Magosz

Maria Magosz

NAGRODA GŁÓWNA: Piernik z latwergą, KGW Głogówek Winiary

NAGRODA GŁÓWNA: Tort Pani Rejentowej – weselny KGW w Bogdanowicach

Wyróżnienie:

Cykata z rabarbaru, SKGW w Chróścinie

III. Napoje regionalne

Napoje bezalkoholowe:

NAGRODA GŁÓWNA: Mjodek imbirowy omy Hejdli, KGW w Wawelnie

Wyróżnienie: Sok jabłkowy , Renata i Joachim Czichon,

Napoje alkoholowe:

Nagroda Głowna: Browar Opolski, Piwo Hubertus Saison

Wyróżnienie: SKGW Chrzelice, Nalewka miętowa

Inne produkty regionalne:

Nagroda Głowna: KGW w Dąbrowie, Murzin

Nominacje do PERŁY w kategorii „Produkt”:

  1. Anna Smreczak, „Namysłowski złoty”
  2. PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA” Andrzej Krzak, Rudnicki miód akacjowy
  3. Pasieka Opawska Barć, Katarzyna Maryniak, Miód leśny nektarowo – spadziowy
  4. Gminna Spłódzielnia „Samopomoc Chłopska”, Chałka
  5. Cukiernia Magosz Maria Magosz Krajanki z serem, krajanki z makiem, krajanki z jabłkiem
  6. Lidia Fronia, Windbojtle
  7. Stowarzyszenie “Nasze Górki”, Tort śląski
  8. KGW Kazimierz, Rumtopf

KATEGORIA „GASTRONOMIA”:

Wyróżnienie: KGW w Kuniowie: Zupa Omy Moni i kluski nadziane krupniokiem

III miejsce:

KGW Zimna Wódka:  żur na swojskiej maślance i polędwiczka wieprzowa w specjalnej otoczce

z kudłatymi kluskami i młodą kapusta

II miejsce:

KGW w Zwanowicach: zupa fasolowa z wędzoną śliwką i łazankami,  królik w śmietanie
z ziemniakami i buraczkami

I miejsce:

Opolanka sp. z o. o.: polewka i rolada z karpia z kapustą czerwoną i kluskami

Nominacja do Perły:

1) Opolanka sp. z o. o.: polewka rolada z karpia z kapustą czerwoną i kluskami

2) KGW w Zwanowicach: zupa fasolowa z wędzoną śliwką i łazankami, królik w śmietanie
z ziemniakami i buraczkami

kk/DWO

Udostępnij wpis: