W Opolu zakończono realizację największej inwestycji w historii zakładów Nutricia – należących do koncernu Danone. W fabryce uruchomiono nowoczesną linię produkcyjną specjalistycznej żywności medycznej, która umożliwia lokalne wytwarzanie produktów ratujących zdrowie i życie.
Wartość inwestycji to 230 milionów złotych. To projekt o strategicznym znaczeniu zarówno dla regionu, jak i dla całego kraju.
Lokalna produkcja, globalne znaczenie
– Dzięki tej inwestycji Opole staje się miejscem, w którym powstają produkty
o najwyższym znaczeniu społecznym. To ogromna wartość i dla pacjentów, i dla całego regionu. Cieszę się, że województwo opolskie jest gospodarzem tak nowoczesnej, odpowiedzialnej i potrzebnej inwestycji – mówi Szymon Ogłaza, marszałek województwa opolskiego. Wicemarszałek województwa Zbigniew Kubalańca dodaje, że rozwój tak zaawansowanej technologicznie produkcji to nie tylko sukces biznesowy, ale również wyraz zaufania do potencjału Opolszczyzny. – Ta inwestycja to kolejne potwierdzenie, że nasz region potrafi przyciągać globalnych liderów i oferować im doskonałe warunki do działania – podkreśla.
Produkcja lokalna przekłada się nie tylko na skrócenie czasu oczekiwania na leczenie, ale także na lepsze odżywienie pacjentów, szybszy powrót do zdrowia, zmniejszenie ryzyka infekcji i powikłań. Jednocześnie zakład Nutricia – zatrudniający już ponad 640 osób – umacnia swoją pozycję jako jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów Danone w Europie.
– Jest to największa inwestycja dla naszej fabryki w Opolu od 78 lat – mówi Borys Zhyhalov Dyrektor Przemysłowy SN Polska. Inwestycja na poziomie 230 milionów złotych, która trwała nie całe dwa lata i to naprawdę bardzo wysoki poziom. Jej kluczowym sukcesem było zaangażowanie ludzi, zespołu lokalnego i globalnego. Cieszę się ogromnie, że możemy ruszyć z nową linią produkcyjną – podkreśla.
Nowoczesność doceniona na świecie
– To wielka radość, że dzisiaj w Opolu otwieramy fabrykę, która będzie produkować żywność medyczną dla pacjentów – mówi Adrian Witczak, poseł na Sejm RP X kadencji, który sam wiele zawdzięcza żywności medycznej. – Od 2005 roku jestem żywiony przez sondę dojelitową w przebiegu choroby Leśniowskiego – Crohna. Tak samo jak samochód nie pojedzie bez paliwa, tak samo pacjent nie jest w stanie walczyć z chorobą bez właściwego żywienia. Dlatego w parlamencie także zajmujemy się tym, aby pacjenci nie tylko otrzymywali specjalistyczną terapię, ale również otrzymywali wsparcie żywieniowe, by mieli siłę walczyć z chorobą. To radość dla naszego kraju, że tutaj w Opolu tak duża fabryka będzie się tym zajmowała, bo widzimy jak duże są potrzeby. Badania wskazują jasno 20-30 % pacjentów onkologicznych umiera nie ze względu na nowotwór, ale właśnie z głodu, stąd zaopiekowanie się pod względem odżywienia jest tak ważne – dodaje poseł.
Wzmocnienie dla zdrowia i gospodarki
– Paweł Piątek, dyrektor zarządzający Grupą Spółek Danon w Polsce podkreśla, że to pierwsza taka fabryka w Polsce. – Ten wyjątkowy projekt został zrealizowany w rekordowym czasie w 18 miesięcy od podstaw. Fabryka będzie zaopatrywała ponad 100 krajów w żywienie medyczne. Najważniejsze jest to, że będzie dawać bezpieczeństwo żywieniowe pacjentom w Polsce. Otwieramy tutaj również Akademię Przemysłu 5.0, co jest efektem tego, że zespół pracujący w Opolu jest liderem pod względem digitalizacji czyli cyfryzacji produkcji i manufakturingu. I ten zespół będzie szkolił i uczył innych pracowników fabryki Danona na całym świecie – wyjaśnia.
Nowy wydział o powierzchni ponad 7 tys. m² już funkcjonuje i zatrudnia kilkadziesiąt osób o wysokich kwalifikacjach technicznych. Z taśm produkcyjnych zjeżdżają specjalistyczne diety do żywienia dojelitowego – wykorzystywane w leczeniu pacjentów z chorobami nowotworowymi, neurologicznymi, zaburzeniami przewodu pokarmowego oraz w okresie rekonwalescencji.
fj