Wybór nie był łatwy, stoły uginały się od przysmaków, a komisja konkursowa miała nie nada wyzwanie, aby wyłonić te najpyszniejsze. Poznaliśmy zwycięzców etapu regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Ogólnopolski Konkurs jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego.
Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa opolskiego , gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”.
Jak przyznała Izabella Byszewska, prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, lata konkursu zaowocowały poznaniem w skali kraju ponad 50 regionalnych przysmaków. Jak dodała, na Opolszczyznę zawsze wraca z ogromną przyjemnością. – Jedzenie tu, to zawsze wielka zagadka. Województwo Opolskie jest różnorodne, przeplatają się tu tradycje gastronomiczne, a to wszystko tworzy piękną mozaikę kulinarną – podkreśliła.
Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: najlepsza potrawa regionalna i najlepszy produkt regionalny. W tym roku w kategorii potrawa rywalizowało 6 drużyn, do kategorii produkt wpłynęły 42 zgłoszenia. Do zmagań o „PERŁĘ” zgłoszono 13 propozycji. – Cóż może być piękniejszego i przyjemniejszego niż jedzenie. Ogromne brawa dla tych, którzy musieli tych wszystkich produktów spróbować. To bardzo smaczne, ale na pewno nie łatwe zadanie – przyznała wicemarszałek Zuzanna Donath-Kasiura, która wspólnie z członkiem zarządu Antonim Konopką wręczała nagrody zwycięzcom i wyróżnionym.
Oto tegoroczni zwycięzcy i wyróżnieni:
W kategorii Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego przyznano trzy wyróżnienia:
- Udziec kozi – Gospodarstwo Agroturystyczne Ranczo w Dolinie Odry, Krystyna Henzel
- Wyndzuny bioły syr – Serolli, Oliwier Jarosz
- Miód lipowy – Pasieka Zapylone, Kewin Kroll
Podkategoria: Produkty mleczne:
Dwie I nagrody
- Opa zdrzały ser kozi dojrzewający – Gospodarstwo Rolne Kozia Ferma z Wysokiej Aneta i Andrzej Pająk
- Twaróg Kozi Chudobski – Gospodarstwo Rolne Kozi Dar, Małgorzata i Roman Famuła
Podkategoria: Miody
I miejsce
- Rudnicki nektarowy miód wrzosowy – PPHU Gospodarstwo Pasieczne Maja, Andrzej Krzak
W kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”
Podkategoria: Produkty i przetwory mięsne przyznano dwa I miejsca:
- Kiełbasa swojska – KGW w Wierzbicy Górnej Wierzbiczanki
- Szynka dojrzewająca – Seba Jan Gorzelik
Podkategoria: Produkty i przetwory z ryb:
I miejsce:
- Pasztet rybny z karpia z suszoną śliwką – Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
W kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego przyznano trzy wyróżnienia:
- Chleb Staropolski – Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska
- Rumstick – Gospodarstwo Agroturystyczne Ketzler’s, Alojzy Ketzler
- Szpajza z kwity-pigwy – SKGW Chrzelice
Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
przetwory owocowe
- I miejsce: Latwerga – Koło Gospodyń Wiejskich Głogówek Winiary
produkty zbożowe
- I nagroda: Chleb dożynkowy – Piekarnia Wodnicki
wyroby cukiernicze przyznano dwa I miejsca
- Piernik długodorzewający – KGW Kijów
- Mazurek królewski – KGW Bogdanowice
W kategorii napoje regionalne przyznano wyróżnienie:
- Napój leśny – Wiejska Manufaktura Jessica Lochmajer
W kategorii inne produkty regionalne przyznano wyróżnienie:
- Musztarda – pasieka Leśne Skrzaty, Małgorzata Tarara
W kategorii inne produkty regionalne, w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi, I miejsce:
Olej rzepakowy tłoczony na zimno – Olejarnia Kamerlik, Roman Hanusiewicz
W tegorocznej edycji konkursu do Nagrody PERŁA 2025 Komisja Konkursowa nominowała następujące produkty:
- Tort Pani Rejentowej, KGW w Bogdanowicach
- Cykota z rabarbarem, Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie
- Bułka drożdżowa z kruszonką, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska
- Piernik z Landwergą, KGW Głogówek Winiary
- Pflaumus, Lidia Fronia
- Miód z sadu wielokwiatowy, Pasieka Zapylone Kewin Kroll
- Dymiona koza, ser kozi wędzony Kozia Ferma Aneta Pająk
- Klinek ser twarogowy tłusty wymoczony w solance, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie
- Sandacz z jeziora Otmuchowskiego, KGW Kijów
W kategorii Potrawa regionalna do zmagań zgłosiło się sześć drużyn. Komisja konkursowa przyznała wyróżnienia dla:
- Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Jaryszowie za kapuśniak z młodej kapusty oraz kaszankę na duszonej cebuli z młodymi ziemniakami i kiszoną młodą kapustą.
- Koło gospodyń wiejskich Kadłub Wolny za nudelzupę i karczek wołowy w musztardzie z bratkartoflami i buraczkami
- KGW w Myśliborzycach Myśliborzanie za zupę staropolską z karkówką oraz naleśniki z migdałową masą
III miejsce:
Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Karłowicach za żurek na serwatce i pierogi z kaszą z serem
II miejsce:
Opolanka sp. z o. o. za mus z karpia niemodlińskiego oraz pranzunki
I miejsce:
Koło Gospodyń Wiejskich w Grocholubiu za grochówkę na szpeku przerastanym oraz karminadle z kartoflami i buraczkami.
Do Nagrody Perła Komisja Konkursowa nominuje KGW w Grocholubiu.
kk