Konkurs z tradycją i smakiem. Poznaliśmy najlepsze potrawy i produkty regionalne

Wybór nie był łatwy, stoły uginały się od przysmaków, a komisja konkursowa miała nie nada wyzwanie, aby wyłonić te najpyszniejsze. Poznaliśmy zwycięzców etapu regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Ogólnopolski Konkurs jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego.

Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa opolskiego , gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”.

Jak przyznała Izabella Byszewska, prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, lata konkursu zaowocowały poznaniem w skali kraju ponad 50 regionalnych przysmaków. Jak dodała, na Opolszczyznę zawsze wraca z ogromną przyjemnością. – Jedzenie tu, to zawsze wielka zagadka. Województwo Opolskie jest różnorodne, przeplatają się tu tradycje gastronomiczne, a to wszystko tworzy piękną mozaikę kulinarną – podkreśliła.

Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: najlepsza potrawa regionalna i najlepszy produkt regionalny. W tym roku w kategorii potrawa rywalizowało 6 drużyn, do kategorii produkt wpłynęły 42 zgłoszenia. Do zmagań o „PERŁĘ” zgłoszono 13 propozycji. – Cóż może być piękniejszego i przyjemniejszego niż jedzenie. Ogromne brawa dla tych, którzy musieli tych wszystkich produktów spróbować. To bardzo smaczne, ale na pewno nie łatwe zadanie – przyznała wicemarszałek Zuzanna Donath-Kasiura, która wspólnie z członkiem zarządu Antonim Konopką wręczała nagrody zwycięzcom i wyróżnionym.

Oto tegoroczni zwycięzcy i wyróżnieni:

W kategorii Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego przyznano trzy wyróżnienia:

  • Udziec kozi – Gospodarstwo Agroturystyczne Ranczo w Dolinie Odry, Krystyna Henzel
  • Wyndzuny bioły syr – Serolli, Oliwier Jarosz
  • Miód lipowy – Pasieka Zapylone, Kewin Kroll

Podkategoria: Produkty mleczne:

Dwie I nagrody

  • Opa zdrzały ser kozi dojrzewający – Gospodarstwo Rolne Kozia Ferma z Wysokiej Aneta i Andrzej Pająk
  • Twaróg Kozi Chudobski – Gospodarstwo Rolne Kozi Dar, Małgorzata i Roman Famuła

Podkategoria: Miody

I miejsce

  • Rudnicki nektarowy miód wrzosowy – PPHU Gospodarstwo Pasieczne Maja, Andrzej Krzak

W kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”

Podkategoria: Produkty i przetwory mięsne przyznano dwa I miejsca:

  • Kiełbasa swojska – KGW w Wierzbicy Górnej Wierzbiczanki
  • Szynka dojrzewająca – Seba Jan Gorzelik

Podkategoria: Produkty i przetwory z ryb:

I miejsce:

  • Pasztet rybny z karpia z suszoną śliwką – Gospodarstwo Rybackie Niemodlin

W kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego przyznano trzy wyróżnienia:

  • Chleb Staropolski – Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska
  • Rumstick – Gospodarstwo Agroturystyczne Ketzler’s, Alojzy Ketzler
  • Szpajza z kwity-pigwy – SKGW Chrzelice

Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

przetwory owocowe

  • I miejsce: Latwerga – Koło Gospodyń Wiejskich Głogówek Winiary

produkty zbożowe

  • I nagroda: Chleb dożynkowy – Piekarnia Wodnicki

wyroby cukiernicze przyznano dwa I miejsca

  • Piernik długodorzewający – KGW Kijów
  • Mazurek królewski – KGW Bogdanowice

W kategorii napoje regionalne przyznano wyróżnienie:

  • Napój leśny – Wiejska Manufaktura Jessica Lochmajer

W kategorii inne produkty regionalne przyznano wyróżnienie: 

  • Musztarda – pasieka Leśne Skrzaty, Małgorzata Tarara

W kategorii inne produkty regionalne, w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi, I miejsce:

Olej rzepakowy tłoczony na zimno – Olejarnia Kamerlik, Roman Hanusiewicz

W tegorocznej edycji konkursu do Nagrody PERŁA 2025 Komisja Konkursowa nominowała następujące produkty:

  1. Tort Pani Rejentowej, KGW w Bogdanowicach
  2. Cykota z rabarbarem, Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie
  3. Bułka drożdżowa z kruszonką, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska
  4. Piernik z Landwergą, KGW Głogówek Winiary
  5. Pflaumus, Lidia Fronia
  6. Miód z sadu wielokwiatowy, Pasieka Zapylone Kewin Kroll
  7. Dymiona koza, ser kozi wędzony Kozia Ferma Aneta Pająk
  8. Klinek ser twarogowy tłusty wymoczony w solance, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie
  9. Sandacz z jeziora Otmuchowskiego, KGW Kijów

W kategorii Potrawa regionalna do zmagań zgłosiło się sześć drużyn. Komisja konkursowa przyznała wyróżnienia dla:

  1. Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Jaryszowie za kapuśniak z młodej kapusty oraz kaszankę na duszonej cebuli z młodymi ziemniakami i kiszoną młodą kapustą.
  2. Koło gospodyń wiejskich Kadłub Wolny za nudelzupę i karczek wołowy w musztardzie z bratkartoflami i buraczkami
  3. KGW w Myśliborzycach Myśliborzanie za zupę staropolską z karkówką oraz naleśniki z migdałową masą

III miejsce:

Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Karłowicach za żurek na serwatce i pierogi z kaszą z serem

II miejsce:

Opolanka sp. z o. o. za mus z karpia niemodlińskiego oraz pranzunki

I miejsce:

Koło Gospodyń Wiejskich w Grocholubiu za grochówkę na szpeku przerastanym oraz karminadle z kartoflami i buraczkami.

Do Nagrody Perła Komisja Konkursowa nominuje KGW w Grocholubiu.

kk

Udostępnij wpis: