Kolejny rok z rzędu producenci żywności z naszego regionu triumfują na prestiżowych targach „Smaki Regionów” w Poznaniu, wracając do domu z obfitym dorobkiem nagród. A wśród nagrodzonych jest też nasza koleżanka.
Podczas tej znakomitej imprezy kulinarnej, która odbywa się w stolicy Wielkopolski, miały miejsce różnorodne wydarzenia, w tym krajowy finał renomowanego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, podczas którego przyznano nagrody Perła oraz Klucze do Polskiej Spiżarni. Przyznane zostały również medale dla najlepszych produktów tegorocznych targów.
W minionym roku Opolskie otrzymało aż osiem cenionych „Pereł”, przyznawanych przez kapitułę konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Tegoroczna edycja przyniosła województwu opolskiemu kolejne siedem tych prestiżowych wyróżnień. To kolejny ogromny sukces naszego regionu!
Oto nagrodzone produkty:
- Półgęsek wędzony – Lis w kurniku, Bożena Kała z Kotorza Wielkiego
- Bułczanka – Gospodarstwo rolne, Anita i Jan Gorzellik z Zakrzowa
- Karp wędzony niemodliński – Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
- Miód lipowy – Pasieka Opawska Barć, Katarzyna Maryniak
- Chleb na maślance z ziarnami – Zakład Piekarniczo-Cukierniczy L.B. Zimmermann z Gogolina
- Frankfurter Kranz – KGW Dziouchy z klasą z Masowa
W kategorii „potrawa” Perła powędrowała do Stowarzyszenia „Nasze Górki” koło Opola, za armeritry i kassler! Jakkolwiek tajemniczo mogą te nazwy brzmieć, to znamy je doskonale z kuchni naszych mam i babć. Armeritry to suche bułki pokrojone na grube plastry, maczane w mleku i smażone na maśle. Jeszcze ciepłe posypane cukrem i gotowe! Natomiast kassler to peklowana, a następnie pieczona wieprzowina. Podawana na obiad z dodatkami, np. ziemniakami i kapustą.
Oprócz Pereł do przedstawicieli sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie trafiły także medale Targów Smaki Regionów, przyznawane wystawcom biorącym udział w targach za najlepsze produkty spożywcze. W tym roku medale otrzymały kołocz śląski z Cukierni Magosz oraz wino Solaro z Winnicy Rodzinnej Cwielong – Olszewski.
Ponadto Justynie Osieckiej–Sułek z Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich urzędu marszałkowskiego, przyznany został Klucz do Polskiej Spiżarni. Jest to prestiżowa nagroda przyznawana osobom, organizacjom lub instytucjom zasłużonym w promocji produktów tradycyjnych. Pani Justyna otrzymała rekomendację od Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego za promocję i rozwój dziedzictwa kulinarnego w województwie opolskim. Szczególnie dostrzeżona została wzorcowa organizacja finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w naszym regionie oraz organizacja warsztatów dla kół gospodyń wiejskich, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Dostrzeżona została również prywatna pasja pani Justyny, związana z utrwalaniem na zdjęciach potraw tradycyjnych z pracą zawodową.
Targi trwały cały weekend, a województwo opolskie prezentowało w tym roku na swoim stoisku produkty rodzimych producentów:
- Smarduch Family Distillery & Nalewki Kresowe
- Gospodarstwo Rybackie „Markowe” Elżbieta Bartosik
- Cukiernia Magosz
- Browar Opolski
- Lawendowe Zacisze Biadacz
- Winnica Rodzinna Cwielong – Olszewski
- Pasieka „Opawska Barć”
- PGL LP Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
Targi „Smaki Regionów” to doskonała okazja do promocji i docenienia wyjątkowych smaków oraz tradycji kulinarnej Opolszczyzny. Sukces tegorocznych laureatów tylko potwierdza, że to województwo jest prawdziwym liderem w produkcji doskonałej jakości produktów spożywczych. Wszystkim serdecznie gratulujemy!