Nutricia rozpoczyna nowy rozdział

Już za kilkanaście miesięcy w opolskich zakładach Nutricia produkowana będzie żywność specjalnego przeznaczenia medycznego wspierająca osoby poważnie chore. To największa inwestycja koncernu Danone w Polsce.

Opolska Nutricia kojarzona jest głównie ze znanymi markami żywności dla niemowląt i dzieci. Już niedługo na terenie zakładu pojawi się pierwsza w Polsce fabryka, która ukierunkowana jest na osoby, które nie mogą być żywione w tradycyjny sposób. – To największa w historii Danone inwestycja w Polsce i jedna z największych w historii globalnej firmy. Pierwszy raz w Polsce będą produkowane produkty żywieniowe przeznaczone dla osób poważnie chorych tj. pacjentów z chorobami nowotworowymi i neurologicznymi. Jest to element zabezpieczenia żywieniowego kraju. Dotychczas te produkty były wytwarzane w Europie Zachodniej – wyjaśnił Artur Ludwiczak, prezes Nutricia w Polsce.

Dlaczego ta fabryka będzie zlokalizowana akurat w Opolu? – Tu nie ma przypadku. Takie produkty jak Bebiko, Bebilon czy Bobovita są najwyższej jakości i z Opola importuje je ponad 100 krajów na całym świecie. Za nimi idzie jakość i pracownicy. W Opolu udało się stworzyć dobrze funkcjonujący ekosystem, czyli współpracę ze środowiskiem naukowym, samorządami czy studentami. To przemawia właśnie za opolską lokalizacją – dodał.

Fabryka w Opolu w tej chwili jest w stanie wyprodukować 120 tysięcy ton produktów rocznie, wykorzystywane z tego około 90 kilka tysięcy. Nowa fabryka dołoży kolejne 30 tysięcy ton, ale jak warto dodać, są to zupełnie inne klasyfikacje produktów.

Zakład w Opolu funkcjonuje w doskonałej symbiozie z partnerami, także samorządami. – To Nutricia bardziej wspiera samorząd województwa. Wspiera nas w przedsięwzięciach i jest do dyspozycji w każdej potrzebie. Przewagą województwa opolskiego, które nie jest największe, najbardziej zaludnione czy zasobne w surowce, jest skrócenie dystansu i skłonność samorządów do współpracy z przedsiębiorcami. Takie przedsiębiorstwa jak Nutricia to miejsca, gdzie wspiera się pracowników, daje się im szansę rozwoju, co przekłada się na rozwój samego regionu. Nowa specjalizacja, to obszar niezwykle przyszłościowy, ale i wysoce technologiczny – przyznał członek zarządu województwa Szymon Ogłaza.

Specjalista w zakresie specjalnego żywienia podkreśla, że produkty, które pojawią się w Opolu, mają duże znaczenie dla osób chorych. – Ogromna liczba osób potrzebuje takiego żywienia. Przeważnie chorują na choroby genetyczne i neurologiczne. Przekrój tych diet jest bardzo różny. Zapotrzebowanie kaloryczne w substraty jest pokrywane poprzez wejście sztuczne, czyli wgłębnik żołądkowy lub gastrostomię – wyjaśnił Janusz Książyk, profesor w Klinice Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych Centrum Zdrowia Dziecka.

kk

Udostępnij wpis: