Podczas Święta Województwa Opolskiego w Mosznej poznaliśmy zwycięzców regionalnego etapu XXII Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Opolszczyzna smakuje w wielu odsłonach, co pokazała różnorodność potraw i przetworów.
Konkurs promuje tradycyjną, regionalną żywność oraz upowszechnia wiedzę na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego. Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach: produkt i potrawa. Poznaliśmy nagrodzonych i wyróżnionych, a także nominowanych do nagrody „Perła”.
Oprócz tego w strefie „Opolskie ze smakiem” można było skosztować oraz zakupić specjały kulinarne przygotowane przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich oraz lokalnych producentów żywności.
Koło „Leśne Babki” z Kaniowa, działa od niedawna, zostało założone pół roku temu. – Naszym głównym celem jest produkcja różnych herbatek ziołowych, syropów, dżemów z darów natury. Pierwszym naszym produktem jest właśnie syrop z mniszka lekarskiego. Nazwaliśmy go „Syrop z mniszka kaniowskiego”. Zbierany w naszym Kaniowie i właśnie ten produkt zgłosiliśmy do konkursu. Ma on wspaniałe właściwości zdrowotne. Polecamy go na nieżyty dróg oddechowych zamiast kupować te apteczne. Wracamy do darów natury, czyli korzystamy z tego, co znajdziemy wokół nas. Na naszym stoisku jest też kiełbasa z dzika i ser kozi z kozieradką. Robimy też syrop z pędów sosny, z czarnego bzu – wyjaśniła członkini Gabriela Kachel.
– Przyjechałam z miejscowości Wysoka z gminy Branice. Moja miejscowość jest znana z naszych kóz. Jest ich 400 i obdarowują one nas pysznym i zdrowym mlekiem, z którego powstają od niedawna nasze sery. Przyświeca nam motto, że zdrowie zaczyna się tam, gdzie początek ma nasze mleko. Ponieważ dajemy bardzo dużo serca i pracy, żeby to mleko było jak najlepszej jakości, przekłada to się również na nasz produkt, który przywiozłam. Jest to „Wysocki specjał”. Powstaje z mleka naszych kóz, znajduje się tu też czosnek od lokalnego rolnika oraz nasz Olej Głubczycki. To produkt całkowicie stworzony w naszej gminie – wyjaśniła startująca w konkursie Aneta Pająk z Koziej Farmy Wysoka.
Cukiernia Magosz z Krapkowic to firma rodzinna. Do konkursu zgłosiła „Piernik z kartofli”. – To stary przepis mojej babci. Kiedyś czasy były różne. Wszyscy, zwłaszcza dzieci chciały, aby święta były tradycyjne, słodkie i żeby nie zabrakło piernika. Ziemniak był w każdym gospodarstwie rolnym. Ma on właściwości poprawiające konsystencję, jest bardzo wilgotny i piernik dłużej trzyma wilgoć – wyjaśniła Maria Magosz.
Karpia w dwóch odsłonach przygotowało Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Gospodarstwo Rybackie Niemodlin. – Prezentujemy fileciki z karpia w zalewie z pomidorami i karpia wędzonego. Coraz popularniejsze są przetwory z karpia, a do niedawna kojarzył się on nam tylko z grudniem. W tej chwili przełamujemy te stereotypy i polecamy nasze pyszne ryby przez cały rok – zachęcali wystawcy z Niemodlina.
Zwycięzcy poszczególnych kategorii:
Kategoria produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Produkty i przetwory mięsne: Kaczka w dymie – Lis w kurniku Bożena Kała
Produkty mleczne: Masło – Mirela Paterok
Miody: Miód leśny nektarowo – spadziowy – Pasieka Opawska Barć za miód leśny nektarowo-sadziowy
PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA” Andrzej Krzak Rudnicki za rudnicki miód akacjowy
Wyróżnienia w tej kategorii:
Marcin Henke za polędwicę wieprzową
Ryszard Smorczewski za smalec mojej omy
Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach za syr wiejski
Szczepan Mały za miód łąkowy
Pasieka Zapylone Kewin Kroll za pierzgę pszczelą w miodzie wielokwiatowym
Kategoria produktów pochodzenia roślinnego:
Przetwory warzywne: Teresa i Norbert Kern – ogórki czosnkowe ze studni
Produkty zbożowe: GS Praszka za chałkę
Wyroby cukiernicze: Tort śląski – Stowarzyszenie “Nasze Górki”
Wyróżnienia w tej kategorii otrzymali:
Aleksandra Wierszak za chleb orkiszowy
Lidia Fronia za windbojtle
Stowarzyszenie Odnowy Wsi Biedrzychowice za nussecken
Napoje regionalne:
Napoje bezalkoholowe: kompot z augustówek – Irena Wala
Napoje alkoholowe: Ajerlikier – Cukiernia Magosz Maria Magosz oraz Muscatto – Winnica rodzina Marcin Cwielong
Inne produktu regionalne:
Bigos z kiszonej kapusty czerwonej – Irena Jasińska
Najwyżej ocenione potrawy przygotowali:
I miejsce – Stowarzyszenie „Nasze Górki” – Armerittry, Kassler
II miejsce – Opolanka sp. z o.o. – Smażony krupniok, Mus z karpia z babką ziemniaczaną i szparagami – Opolanka sp. z o. o)
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Niezdrowicach – Polewka z kapołki, Krupniok na ciapkapuście
Wyróżnienia otrzymały:
KGW w Dąbrowie za Goniłeżkę i Kasslera w zołzie krzanowej z gumiklejza ,
Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach za żur z maślanki, wątróbkę drobiową z młodymi kartoflami, koperkiem i szarpanym szałotem na słodko – kwaśno oraz kompot z truskawek i rabarbaru,
KGW w Nasalach za Polską zupę grzybową ze swojskim makaronem, królika z sosem śmietanowym podanym z kluskami śląskimi i mieszanką kiszonych warzyw
Poznaliśmy też nominowanych do Nagród „Perły 2023”. W kategorii produkt są to:
- Półgęsek wędzony – Bożena Kała
- Bułczanka – Gospodarstwo rolne Anita i Jan Gorzellik
- Karp wędzony niemodliński – Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
- Miód lipowy – Pasieka Opawska Barć Katarzyna Maryniak
- Chleb na maślance z ziarnami – Zakład Piekarniczo-Cukierniczy L.B. Zimmermann
- Frankfurter Kranz – KGW Dziouchy z klasą
- Stylowa nalewka wiśniowa z miętą z Rybnej – Konstanty Gliwiński
- Orzechówka z żurawiną błotną na miodach i soku z brzozy – Danuta Kosytorz
W kategorii potrawa reprezentować nas będzie Stowarzyszenie “Nasze Górki” z propozycją kulinarną Armerittry, Kassler.
kk