Opolskie jest pyszne

Kolejne osoby i firmy zainteresowane są otrzymaniem marki „Opolskie ze smakiem”. O ten znak ubiega się w tym roku 11 podmiotów.

11 wniosków wpłynęło do urzędu marszałkowskiego od podmiotów, które chcą się ubiegać o znak „Opolskie ze smakiem”. Jak wyjaśnia Anna Bodzioch z Referatu Rozwoju Wsi, wcześniej mieszkańcy regionu przyzwyczaili się do znaku Dziedzictwo Kulinarne. – Nasz znak promuje lokalną żywność wytwarzaną na naszym terenie. Promujemy ambasadorów dobrego smaku – mówi. A jest już czym się chwalić, jak przypomina Marcin Oszańca dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich, bo nasz region zdobywa najważniejsze nagrody kulinarne podczas krajowych konkursów. – Opolscy producenci i kucharze w ubiegłym roku zdobyli kilka „Pereł” – nagród, które przyznaje krajowa kapituła konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.  W zeszłym roku padł rekord, ponieważ do województwa opolskiego trafiło aż osiem tych prestiżowych nagród. To ogromne wyróżnienie dla naszego województwa, które choć administracyjnie jest najmniejsze, zdecydowanie wyróżnia się na tle całego kraju wysoką jakością lokalnej żywności – mówi Marcin Oszańca.

Wśród osób oceniających wnioski jest Katarzyna Kazek, kierownik oddziału higieny żywności z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu. – Interesuję się tym, co związane jest z żywnością. Na sercu leży mi jej jakość i jej wpływ na zdrowie. Jestem zwolenniczką promowania naszych regionalnych smaków. To buduje naszą tożsamość. Ta branża się bardzo rozwija i jest coraz większa dbałość o jakość i czystość w trakcie przygotowania potraw – mówi Katarzyna Kazek. Dodaje, że w Polsce z produkcją żywności związanych jest ponad 230 aktów prawnych. – W trakcie szkoleń i spotkań opowiadamy o obowiązujących regulacjach – informuje.

Natomiast Dorota Szyra, Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przyznaje, że bardzo ceni produkty związane z regionem. – Z racji mojego zawodu zwracam uwagę o dbałość w trakcie produkcji, ale również na to, jakie są informacje dotyczące tego, jak ona powstaje i z jakich składników – wyjaśnia. Dodaje, że sama jest mamą czwórki dzieci i z wielką chęcią wybiera takie miejsca, które proponują lokalną i regionalną żywność.

Dodajmy, że członkowie sieci „Opolskie ze smakiem” podzieleni są na kategorie:

  • Restauracje i inne punkty gastronomiczne,
  • Gospodarstwa agroturystyczne i obiekty usług hotelarskich,
  • Producenci surowców w rolnictwie i ogrodnicy,
  • Przedsiębiorstwa rybołówstwa / rybactwa,
  • Przetwórcy żywności.

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij wpis: