Przedstawiciele województwa opolskiego otrzymali cztery prestiżowe nagrody kulinarne PERŁA. W dniu 24 września, podczas poznańskich Targów Smaki Regionów, odbyło się podsumowanie XVII edycji konkursu ”Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”.
Nagrody otrzymali: Jerzy Wilk z Młynów w gminie Rudniki za schab wiśniowy, Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Bocian” z Karłowic za udziec weselny, Witold Hreczaniuk z Gostomi w gminie Biała za ratafię „Żniwo sadu” oraz restauracja „Na Wyspie” z Niemodlina za karpia po niemodlińsku.
Laureaci dołączyli do prestiżowego grona ambasadorów dbających o tradycje kulinarne regionu. Jesteśmy dumni z takich mieszkańców i tym samym zachęcamy innych do udziału w przyszłorocznej edycji konkursu.
Jeszcze do wtorku zwiedzający targi mają okazję uczestniczyć w tej ogromnej uczcie kulinarnej, poznać różnorodność smaków oraz tradycji kulinarnej prezentowanej na stoiskach. Także województwo opolskie prezentuje w tym roku na poznańskich targach swój dorobek kulinarny. Członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie promują region przez kołocz śląski, naturalne oleje głubczyckie tłoczone na zimno, tradycyjne wyroby wędliniarskie i dziczyznę .
AB-DRW